Zoeken
  Menu

  advies per gewas

  Ruwvoergewassen beregenen?


  De aanhoudende droogte tekent zich af in de ruwvoergewassen. Veel telers vragen zich af of het nodig is om te starten met beregenen. Hieronder een overzicht per ruwvoergewas.

  Mais niet te snel beregenen


  Op lichtere percelen is inmiddels zichtbaar dat mais nu ook last krijgt van de droogte: het blad krult dan spits op. De plant beperkt op deze manier de bladverdamping. Controleer de mais vroeg in de ochtend. Pas als het blad ook dan al gekruld is, heeft de mais echt last van vochttekort.

  In dit stadium van de groei is de vochtbehoefte van mais echter nog relatief laag. Net voor de bloei, rond half juli, heeft de plant veel vocht nodig voor de kolfvulling en rendeert beregenen indien nodig.

  Ook bij voederbieten naar het blad kijken


  Bij voederbieten is het advies vergelijkbaar. Overdag zien we percelen slapende bieten, het blad hangt dan slap. Doorgaans komt het blad echter ’s nachts weer open, beregenen is dan niet nodig.

  Zomerveldbonen behoeven vocht voor peulvorming


  De zomerveldbonen zijn nu bezig met peulvorming. Gebrek aan vocht zal de peulvorming nadelig beïnvloeden en daarmee ook de opbrengst. Met name op lichtere gronden kan beregenen daarom renderen.

  Grasland beregenen tegen stress


  Op grasland wordt plaatselijk al volop beregend. Beregenen van te droog grasland vermindert vooral de stress van het gewas, waardoor het minder snel in bloei schiet en een betere voederwaardekwaliteit behoudt.

  Beregenen is maatwerk, afhankelijk per bedrijf en van de specifieke situatie op het perceel zoals vochtvoorraad, vochtleverend vermogen en grondsoort. Neem voor advies op maat contact op met de ruwvoerspecialist in je regio:

  Copyright © 2013-2015 Limagrain Privacy verklaring | Disclaimer